Het ontstaan van Fier!

Sinds 2015 is Fier! een bijzonder festival in Hilvarenbeek, niet alleen uniek vanwege de opzet maar ook de oorsprong.

Ze wilden íets doen. De verjaardag van Niek van den Broek mocht niet zomaar voorbij gaan. „Een bijeenkomst voor vrienden en familie rondom 29 maart zoals Niek het leuk had gevonden; met goed eten en lekker drinken”, bedacht vader Jan van den Broek een tijdje terug aan de keukentafel. Maar na een weekend op pad met vrienden kwam zoon Bart van den Broek terug met veel groter plan. Geen intieme bijeenkomst, maar een festival zoals er nog geen is in de regio. „Bij de boer, mét natuurlijk goed eten en lekker drinken. Maar ook met diverse vormen van entertainment en een leuk programma voor kinderen. Alles in het teken van de natuur. Goed, eerlijk en puur zijn de kernwoorden waar Fier! om draait. Want dat was belangrijk voor Niek, en die gedachtenis houden we aan.” Een feest voor duizend man. Misschien een beetje te veel voor de familie? „Ik kan hier alleen maar trots op zijn”, aldus Jan van den Broek.

Veel nadruk op het overlijden van Niek willen de vrienden die het festival organiseren er niet op leggen. Het is tenslotte voor iedereen. „Maar we hebben wel een stand van Heartsafe op het terrein”, vertelt Jan van den Broek die hoopt dat bezoekers van Fier! nog even stilstaan bij hartfalen. Verder moeten de bezoekers op eerste en tweede paasdag vooral stilstaan bij het Smaak & Vermaak dat Fier! te bieden heeft.

De vrienden zijn niet nieuw in het evenementenwereld. Via hun stichting Santatum (van tien vrienden) werden al evenementen in de Hispohal georganiseerd, maar Fier! is wel van een ander kaliber. Ze doen het dan ook niet alleen. In december 2014 werd het festival voor het eerst aangekondigd op Facebook. „En binnen de kortste keren meldden zich vrijwilligers”, vertelt Bart van den Broek. Tijdens Fier! is er dan ook zo’n 75 man op de been om alles in goede banen te leiden. Muzikaal talent bleek zo gevonden en ook op sponsorgebied was veel goodwill. „Iedereen lijkt z’n steentje bij te willen dragen aan Fier! en zo houden we het laagdrempelig en kunnen we gratis entree hanteren.’’ Stijn van den Broek: „Omdat we geen kaartverkoop hebben, weet je nooit exact wat je kan verwachten. Maar we denken dat het unieke concept en de locatie aanspreekt. Met een beetje geluk doet het weer de rest.’’

En sinds dat jaar staat Fier! voortaan voor vast op de evenementen kalender.

Volg ons
Nieuws
Foto's FIER! 2022
Foto's FIER! 2022